Advies

Extreem Droge Handen? Lees Hier Hoe Je Ze Voorgoed Verbetert!

Heb jij last van extreem droge handen die jeuken, pijnlijk zijn en er onverzorgd uitzien? Geen zorgen, wij hebben dé oplossing voor jou! In dit artikel onthullen we eenvoudige stappen om jouw handen weer zijdezacht en gezond te maken. Je wilt dit niet missen!

Leer de oorzaken van extreem droge handen kennen, ontdek effectieve preventieve maatregelen en behandelingsmethoden, en krijg handige tips van experts. Je handen verdienen de beste verzorging, dus lees snel verder en zeg vaarwel tegen die vervelende droogheid!

Het Belang Van Handverzorging

Handen zijn een van de meest gebruikte lichaamsdelen en staan voortdurend in contact met de buitenwereld. Ze vervullen tal van taken, van het bereiden van voedsel tot het verzorgen van geliefden, en zelfs het uiten van affectie door middel van een eenvoudige handdruk. Daarom is handverzorging van essentieel belang, niet alleen voor esthetische doeleinden, maar ook voor je algehele welzijn.

Hier zijn enkele redenen waarom handverzorging een prioriteit zou moeten zijn:

 1. Presentatie: Goed verzorgde handen maken een positieve indruk. Of je nu op een professionele bijeenkomst bent of gewoon vrienden ontmoet, verzorgde handen getuigen van hygiëne en aandacht voor detail.
 2. Gezondheid: Handverzorging is niet alleen oppervlakkig. Het houdt je handen gezond en voorkomt problemen zoals uitdroging, kloofjes en infecties. Schone handen verminderen bovendien het risico op het verspreiden van ziektekiemen.
 3. Comfort: Extreem droge handen kunnen pijnlijk zijn. Door regelmatig voor je handen te zorgen, kun je ongemak voorkomen en ervoor zorgen dat je handen zich prettig voelen, ongeacht de situatie.
 4. Zelfvertrouwen: Mooie handen kunnen je zelfvertrouwen een boost geven. Als je trots bent op de staat van je handen, voel je je vaak zelfverzekerder in je dagelijkse interacties.
 5. Lange termijn: Door aandacht te besteden aan handverzorging voorkom je problemen op de lange termijn. Extreem droge handen kunnen leiden tot complicaties, zoals gebarsten huid of dermatitis, die moeilijker te behandelen zijn.

Oorzaken van Extreem Droge Handen

Te droge handen kunnen een bron van frustratie en ongemak zijn, maar begrijpen waarom dit gebeurt, is essentieel om effectieve preventie en behandeling mogelijk te maken. Er zijn verschillende oorzaken voor droge handen, variërend van natuurlijke factoren tot externe invloeden en onderliggende medische aandoeningen. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 1. Klimatologische Invloeden: Het weer speelt een grote rol. In de winter hebben de lage luchtvochtigheid en koude temperaturen de neiging om de huid uit te drogen. Dit kan leiden tot extreem droge handen.
 2. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke hydratatie van de huid af. Oudere mensen hebben daardoor meer kans op droge handen.
 3. Overmatig Handen Wassen: Regelmatig handen wassen is cruciaal voor hygiëne, maar overmatig gebruik van water en zeep met SLS kan de natuurlijke oliën van de huid wegwassen, waardoor deze uitdroogt. Gebruik daarom liever een natuurlijke zeep zonder SLS.
 4. Gebruik van Agressieve Zeep en Reinigingsmiddelen: Sommige zepen en schoonmaakmiddelen bevatten harde chemicaliën die de huid kunnen irriteren en uitdrogen.
 5. Contact met Irriterende Stoffen: Mensen die regelmatig in contact komen met chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen, lopen een verhoogd risico op extreem droge handen.
 6. Te Weinig Hydratatie: Onvoldoende water drinken kan niet alleen de algemene hydratatie van het lichaam beïnvloeden, maar ook de hydratatie van de huid, inclusief de handen.
 7. Onderliggende Medische Aandoeningen: Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en contactdermatitis kunnen extreem droge handen veroorzaken. Allergieën en sommige medicijnen kunnen ook een rol spelen.
 8. Frequent Gebruik van Alcoholhoudende Handgels: Handdesinfecterende middelen met een hoog alcoholgehalte kunnen de huid uitdrogen bij veelvuldig gebruik.

Natuurlijke Handcrèmes om Droge Handen tegen te Gaan

Het gebruik van handcrèmes is een essentiële stap in het hydrateren en beschermen van je handen tegen uitdroging, vooral als je last hebt van extreem droge handen. Natuurlijke handcrèmes zijn een uitstekende keuze omdat ze geen schadelijke chemicaliën bevatten en de huid effectief kunnen hydrateren. Hier zijn enkele natuurlijke ingrediënten waar je op kunt letten bij het kiezen van een handcrème:

 1. Shea Butter: Shea butter staat bekend om zijn diep hydraterende eigenschappen. Het is rijk aan vetzuren en vitamines die de huid voeden en verzachten. Shea butter vormt een beschermende laag op de huid om vochtverlies te voorkomen.
 2. Kokosolie: Kokosolie is een veelzijdig ingrediënt dat de huid diep hydrateert en de natuurlijke barrière versterkt. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, wat nuttig kan zijn bij geïrriteerde huid.
 3. Aloë Vera: Aloë vera staat bekend om zijn kalmerende en hydraterende eigenschappen. Het kan de huid helpen herstellen van schade door uitdroging en ontstekingen verminderen.
 4. Honing: Honing is een natuurlijk bevochtigingsmiddel en helpt vocht vast te houden in de huid. Het heeft ook antibacteriële eigenschappen, wat kan helpen bij het voorkomen van infecties bij kloofjes en wondjes.
 5. Jojoba-olie: Jojoba-olie is licht en wordt gemakkelijk door de huid opgenomen. Het helpt de huid te hydrateren zonder een vettig gevoel achter te laten.
 6. Calendula: Calendula-extract staat bekend om zijn verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan bijdragen aan het herstel van beschadigde huid en kloofjes.