Advies

Hoe kom je van die puistjes op je rug af?

Ik heb zelf een hele lange tijd last gehad van puistjes op m’n rug. Maakte het me soms onzeker, jazeker. Maar dat was niet het ergste. Het deed af en toe gewoon echt pijn, dat was voor mij het ergste.

Toen ik naar de dokter ging om te vragen wat ik eraan kon doen, kreeg ik te horen: “Het kan komen door een allergische reactie van je zeep en shampoo, probeer voorover gebogen te staan als je je haren uitspoelt”. Dat vond ik een vrij bizar antwoord. Maar ondertussen begrijp ik het antwoord. En misschien was het wel helemaal niet zo’n gek antwoord, als je je beseft wat voor “rotzooi” er wordt gebruikt in shampoo en douchegel.

Laat me je eerst even wat vertellen over de cosmetica die we in de supermarkt kopen. Dan vertel ik je later wat je kunt doen tegen die acne op je rug (ander woord voor puistjes op je rug). En let op, ik ben geen huidtherapeut. Ik ben gewoon iemand die last had van acne op mijn rug en ben er zelf achter gekomen hoe ik dit met natuurlijke verzorgingsproducten kon stoppen.

Shampoo en douchegel zitten vol met sulfaten

Sulfaten worden om 2 redenen toegevoegd aan cosmetica. De eerste reden is voor het schuim. De tweede reden is voor het reinigende effect. Het schuim is natuurlijk erg fijn. Het reinigende effect kan zelfs zo goed zijn dat het ook alle huideigen vetten ook van je huid spoelt.

Er bestaan natuurlijk mildere en agressievere sulfaten. Hoe agressiever, hoe meer ze reinigen. De meest agressieve sulfaten zijn sodium lauryl sulfate (SLS) en ammonium lauryl sulfate (ALS). De mildere sulfaten die we terugvinden zijn sodium coco sulfate (SCS) en sodium laureth sulfate (SLES).

Sulfaten zijn daarnaast chemisch en dus slecht voor het milieu.

Nou wil ik echt niet zeggen dat sulfaten per definitie slecht zijn. Veel mensen hebben geen problemen bij het gebruik van sulfaten. Maar ik schrijf dit artikel juist voor degene die dat wel hebben.

Maar hoe kom ik nou van die acne op mijn rug af?

Mensen die last hebben van acne op hun rug moeten het beste geen producten met sulfaten meer gebruiken. Die middelen zijn te agressief en dat zorgt voor irritaties.

Ik gebruik alleen nog maar natuurlijke zeep blokken, en dan redelijk willekeurig wissel ik diverse exemplaren af. Aleppo zeep, olijfzeep, het is allemaal prima.

Mijn haren was ik alleen nog maar met een natuurlijke shampoo. Bijvoorbeeld de shampoo bar zonder aroma, of de natuurlijke shampoo van Evergetikon.

Deze natuurlijke verzorgingsproducten zorgen ervoor dat er geen nieuwe ontstekingen (acne) meer ontstaat. Maar hoe kun je de bestaande acne wegkrijgen? Daarvoor gebruik ik een cosmetische olie. Er bestaan diverse varianten en sommige daarvan zijn ontstekingsremmend. Het verschilt denk ik ook van persoon tot persoon welke olie het beste werkt voor jou huid. Bij mij heeft rozenolie ervoor gezorgd dat de acne nu weg is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *