Advies

Oregano olie werking: een kruid met helende eigenschappen

De meeste mensen zullen oregano associëren met de Italiaanse keuken. De kans is groot dat u in het kruidenrekje zelf wat oregano hebt staan. Toch kan dit bijzondere kruid ook op andere vlakken een positieve impact maken, namelijk in de vorm van een essentiële olie extract.

Essentiële oregano olie heeft in potentie een antibacteriële en antivirale werking op het menselijk lichaam. Carvacrol, het werkzame bestanddeel in oregano olie, is het ingrediënt dat deze eigenschappen mogelijk maakt. Ook kruiden als tijm, bergamot en kruidkers bevatten veel carvacrol.

Over het algemeen staat oregano olie bekend om zijn zeer krachtige helende werking. Wees dus zeker voorzichtig met de dosering, omdat de effecten al snel merkbaar kunnen zijn.

Het is bovendien één van de meest populaire soorten etherische olie producten die te koop zijn in de webwinkel van Pure Health Store. We nodigen u uit om zelf ook de helende kracht van dit veelzijdige kruid te ontdekken:

Carvacrol en tymol: de werkzame bestanddelen

Wanneer we het hebben over essentiële olie gemaakt van oregano, dan gaat het voornamelijk over de positieve effecten van carvacrol en tymol. Maar wat zijn deze natuurlijke bestanddelen eigenlijk, en wat doen ze met ons lichaam?

Carvacrol is het ‘wondermiddel’ van de natuur om ons afweersysteem te versterken. De krachtige antibacteriële, antivirale en schimelwerende werking van het bestanddeel is indrukwekkend te noemen. Ook staat het bol van de anti-oxidanten, welke vrije radicalen in ons lichaam tegengaan.

De positieve effecten van tymol zijn minder uitgebreid onderzocht, maar de wetenschap suggereert dat de antibacteriële werking van het bestanddeel vooral goed voor de gezondheid van de huid is. Ook kan het haargroei helpen stimuleren (net als populaire alternatieven als rozemarijn olie).

Beide werkzame bestanddelen in oregano olie (zowel carvacrol als tymol) hebben een uitgesproken reinigende werking op ons lichaam. Dit komt voornamelijk door de antibacteriële en antivirale werking die van de bestanddelen uitgaat.

Hoe wordt oregano olie gebruikt?

Er zijn twee manieren om oregano olie te gebruiken: door het extern aan te brengen op het lichaam, of door het extract oraal in te nemen (inslikken via de mond). Het middel kan dagelijks worden gebruikt, maar slechts in beperkte mate. 

Aangezien het een relatief krachtig middel is ten opzichte van andere essentiële oliën, is het belangrijk om bij het gebruik van het natuurlijke extract goed te letten op de dosering.

Voor intern gebruik kan oregano olie dagelijks worden gebruikt in een dosering van maximaal 2 tot 4 druppels per dag. De druppels kan eventueel worden gemixt met water of een draagolie om de orale inname makkelijker te maken. Ook kan dit bekende bijwerkingen als een branderige gevoel of een droge keel tegen gaan. Ook de spijsvertering wordt hierdoor minder verstoord.

Wil u oregano olie gebruiken om extern aan te brengen op nagels, huidwondjes of huidschimmels, dan kan een soortgelijke dosering worden aangehouden. Het is hierbij beter om enkele druppels van het oregano extract te mixen met een draagolie. De mix kan direct op de huid worden gebruikt.

Hierom wordt veel gekozen voor oregano olie

De helende werking van het kruid oregano kent vele praktische toepassingen. De meeste mensen kiezen specifiek voor essentiële oregano olie omdat het een krachtig effect heeft met een zeer lage dosering. Hierdoor kan u langer doen met één flesje van het natuurlijke extract.

Kijken we naar de specifieke voordelen die oregano extracten kunnen bieden aan gebruikers, dan zijn met name de volgende helende werkingen voor veel gebruikers van belang:

  • Bacteriën tegengaan: Natuurlijke ontsmettingsmiddelen zijn vaak verrijkt met essentiële oliën die een antibacteriële, antivirale werking hebben. Deze eigenschappen zijn ook te vinden bij oregano olie.
  • Stoppen van schimmelinfecties: Extern aanbrengen van het essentiële oregano extract op schimmelnagels of eventuele schimmels op de huid kan mogelijk helpen deze tegen te gaan.  
  • Vertragen van ouderdom: Het kruid oregano is van nature rijk aan antioxidanten, welke vrije radicalen in het lichaam tegengaan. Veel gebruikers geloven dat de aanwezigheid van antioxidanten kan helpen om ouderdom te vertragen.
  • Toxische stoffen afvoeren: Naast het afvoeren van vrije radicalen in ons lichaam wordt het krachtige extract van dit kruid ook gebruikt om andere soorten toxische stoffen af te voeren. Op deze manier zou het lichaam zichzelf beter kunnen reinigen.
  • Bloedsomloop stimuleren: De methode die deze essentiële olie om afvalstoffen in het lichaam af te voeren is via de snelweg van het lichaam, namelijk de bloedsomloop. De wetenschap suggereert dat het opstoppingen in het bloed kan helpen vertragen.
  • Vebeteren van de spijsvertering: Het middel zou helpen om de spijsvertering op gang te helpen, de darmflora te verbeteren en bovendien ook de eetlust te verbeteren.
  • Tegen insectenbeten: De werkende bestanddelen in oregano (cavacrol, thymol) helpen opvallend goed om eventuele beten van insecten tegen te gaan. Veel stekende insecten houden niet van deze stoffen.
  • Verlichten van pijn: De wetenschap suggereert dat pijnverlichting één van de mogelijke voordelen is van oregano olie. Een hogere dosering zou meer pijn kunnen bestrijden, maar wees uzelf ervan bewust dat hier ook weer andere risico’s aan vastkleven.

Mogelijke risico’s van oregano olie

De gekozen dosis van oregano olie is extreem belangrijk, aangezien het natuurlijke middel giftig is in grote hoeveelheden. Houd u daarom altijd aan het maximum van 2 tot 4 druppels per dag.

Het geconcentreerde extract is zeer krachtig. Ook als u slechts een aantal druppels over de aanbevolen dagelijkse dosis heen gaat kunnen er problemen met de gezondheid optreden. Maagproblemen zijn de meest voorkomende klachten bij mensen die te veel oregano olie hebben ingenomen. Ook kunnen klachten als een droge keel en een branderig gevoel in mond, keel of slokdarm of maag al snel voorkomen. Een lage dosering is dus absoluut van belang.

Verder kan het natuurlijke extract het risico op bloedingen vergroten voor sommige gebruikers, zeker wanneer het in combinatie met andere supplementen wordt gebruikt. In combinatie met medicatie is het belangrijk om eerst te overleggen met uw huisarts.

Oregano olie heeft hiernaast mogelijk een urineafdrijvend effect. Dit houd in dat uw nieren harder zullen werken en u vaker naar het toilet moet voor een kleine boodschap.

Sommige personen kunnen huiduitslag ervaren wanneer oregano olie wordt gesmeerd op de huid. Test het middel hierom eerst een aantal dagen uit, voordat u het extern toepast op huid of nagels.

Ontdek de helende werking van oregano olie

De natuur zit vol helende krachten, zo merken gebruikers al snel bij de krachtige werking van oregano olie. Het kruid is zo effectief dat een hoge dosering zeer gevaarlijk kan zijn. Let daarom altijd op de dosering voordat u het middel gebruikt.

We nodigen u graag uit om de hoogwardige oregano olie van ons Griekse kwaliteitsmerk Evergetikon eens uit te proberen. De vele positieve effecten van het natuurlijke extract voor een breed scala aan toepassingen maken oregano olie absoluut het proberen waard.