Advies

Wat is etherische olie en waarvoor wordt het gebruikt?

Etherische olie, ook wel essentiële olie, vluchtige olie, of aromatische olie genoemd, is het natuurlijke geconcentreerde extract dat wordt gewonnen uit verschillende soorten planten en kruiden die vaak geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven.

De vloeibare plantextracten worden over het algemeen gebruikt in de wereld van de aromatherapie. Ook in veel producten voor persoonlijke verzorging (cosmetica), parfums, diffusers en zelfs als wasmiddel of schoonmaakmiddel wordt etherische olie regelmatig toegepast.

Bij Pure Health Store bevatten veel van onze natuurlijke producten geconcentreerde extracten van deze mogelijk geneeskrachtige planten. De etherische olie die wordt gewonnen uit planten en kruiden als rozemarijn, lavendel, sint-janskruid, of anderen is ruim verkrijgbaar in onze webwinkel:

Maak kennis met de wereld van etherische olie

Er bestaat geen verschil tussen de termen ‘etherische olie’ en ‘essentiële olie’. Etherisch is de Engelse term voor vluchtig, verwijzend naar de intense geuren die worden gewonnen uit de geconcentreerde plantextracten. Essentieel verwijst naar ‘essence’, of kernsubstantie. Dit is wat men overhoudt bij het uitpersen van de planten voor de olie.

Naast de bladeren of stelen kunnen ook bloemen, takken, vruchten, boomstronken en andere onderdelen van een plant worden gebruikt voor het produceren van etherische olie. Elke plant heeft zijn eigen unieke eigenschappen en werking. Het productieproces kan dus per soort olie verschillen.

Er zijn veel verschillende soorten plantenextracten die veel worden gebruikt voor hooggeconcentreerde etherische olie. Deze kunnen verschillen van kruiden, tot bomen, bloemen, specerijen en vruchten. Enkele voorbeelden van populaire plantenextracten die ook bij Pure Health Store worden aangeboden zijn de volgende varianten:

 • Rozemarijn
 • Lavendel
 • Salie
 • Bergamot
 • Cederhout
 • Eucalyptus
 • Jasmijn
 • Kaneel
 • Laurier
 • Oregano
 • Pepermunt
 • Roos
 • Sandelhout
 • Sinaasappel
 • Tijm

Wat is etherische olie en waarvoor wordt het gebruikt?

Bij alle methoden voor het produceren van etherische olie komt het neer op één het hetzelfde resultaat: het onttrekken van de moleculen uit de plant die een mogelijke positief effect hebben op ons lichaam.

Etherische olie wordt voornamelijk toegevoegd als ingrediënt in verzorgende (huid)producten, cosmetica, of badproducten. De geconcentreerde olie is niet bedoeld om direct op de huid te gebruiken. Ook is etherische olie in principe niet geschikt voor directe consumptie: orale inname kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Van plantmateriaal wordt een hooggeconcentreerde vloeibare substantie gemaakt die vele toepassingen kan hebben in natuurlijke varianten van de volgende soorten producten:

 • Zalf
 • Parfum
 • Massageolie
 • Diffuser (verdamping)
 • Aromabrander
 • Schoonmaakmiddel
 • Wasmiddel

Is etherische olie gezond?

Etherische olie wordt over het algemeen gezien als een middel om het lichaam (en voornamelijk de huid) gezond de houden. Helende eigenschappen worden toegeschreven aan een brede variëteit aan planten, maar er is vaak geen of weinig concluderend wetenschappelijk bewijs voor de geneeskrachtige werking van de extracten.

Soms blijkt uit onderzoek dat een specifieke substantie in een plant gezond zou kunnen zijn bij bepaalde aandoeningen. Maar ook dan mag etherische olie nooit worden gezien als medicijn of een serieus alternatief voor medicatie. Dit benadrukt ook de wetenschap in vrijwel elk onderzoek naar dit soort natuurlijke extracten.

De positieve ervaringen en anekdotes van gebruikers is voor veel geïnteresseerden echter voldoende bewijs om een product met etherische olie te kopen. Vandaar dat veel mensen dit soort producten zien als gezond en goed voor het lichaam. Zowel de critici als geïnteresseerden kunnen het over één ding eens zijn: het gebruik van etherische olie is bij normaal gebruik in ieder geval niet ongezond.

Is etherische olie veilig?

Net als bij elke substantie die nieuw wordt geïntroduceerd in of op het lichaam is het belangrijk om verantwoordelijk en veilig om te gaan met etherische olie. Het is in alle situaties sterk af te raden om etherische olie te consumeren, of direct op de huid in geconcentreerde vorm aan te brengen.

De veiligheid van etherische olie hangt uiteindelijk af van de manier waarop het wordt gebruikt. In principe is het veilig zolang het op een verantwoorde manier wordt gebruikt.

Ga daarom intelligent om met dit soort producten, volg de instructies die bij een product worden geleverd en zoek vooraf uit of een bepaalde toepassing van uw specifieke soort etherische olie verantwoord en veilig is.

In de meeste gevallen zullen de extracten eerder een positief dan een negatief effect hebben op het lichaam. Uitzondering op de regel zijn mensen met specifieke huidaandoeningen, allergieën, of andere chronische medische problemen. Voor deze doelgroep is het verstandig om voor gebruik eerst te overleggen met de huisarts over de veiligheid.

Hoe wordt etherische olie gemaakt?

De belangrijkste methoden om etherische olie te maken zijn stoomdestillatie onder lage druk en koud persen van plantaardig materiaal. Extractie met oplosmiddelen als hexaan en ethanol komen ook voor, maar bijvoorbeeld ook met CO2 kunnen etherische oliën worden gewonnen uit een plant. 

Afhankelijk van het type etherische olie worden verschillende methoden voor extractie toegepast. Stoomdestillatie is veruit de populairste en meest gangbare manier om essentiële oliën te produceren. De methode komt veel voor bij een breed palet aan kruiden, bloemen, of bomen.

Koude expressie is een veel voorkomende methode bij citrusvruchten, omdat het beter de aromatische bestanddelen bewaard. Hierdoor gaat er minder verloren van het originele materiaal.

Extractie is vooral bedoeld voor zeer delicate planten of plantmateriaal. De methode is vooral bedoeld voor materiaal dat niet geschikt is voor stoomdestillatie. 

CO2 destillatie is een ander alternatief voor stoomdestillatie, om zonder hitte een hogere kwaliteit en hoeveelheid etherische olie over te houden. Dit is vooral bij zeer zeldzaam of kostbaar plantmateriaal een betere keuze.

Maak kennis met de wereld van etherische olie

We hopen met dit korte overzicht een beter beeld voor u geschetst te hebben rondom de mystieke eigenschappen van de vele soorten etherische olie die deze wereld rijk is. De brede toepassingen van de plantenextracten zijn vaak gebaseerd op eeuwenoude kennis van onze voorouders.

Daarom zouden we extra dankbaar moeten zijn voor de toepassingen van de plantenextracten zoals we die vandaag kennen. Het is echter maar het topje van de ijsberg: de kruiden en planten met helende eigenschappen zijn veel complexer dan de moderne wetenschap ons uitlegt.

Bij Pure Health Store weten we als geen ander de ervaringen van onze klanten. De kwaliteit van leven verbeteren met wat de natuur ons te bieden heeft is een enorm mooie kans. We moedigen dan ook iedereen aan om eens kennis te maken met ons brede aanbod aan etherische olie concentraten: