Advies

Wat zijn microplastics en wat doen ze in cosmetica?

Microplastics zijn gewoon kleine stukjes plastic. Om de naam microplastic te krijgen moet het stukje kleiner zijn dan 5 millimeter, maar vaak zijn ze veel kleiner en worden ze microbeads genoemd. Aan veel cosmetica wordt microplastic toegevoegd. Volgens sommigen heeft het uitstekende eigenschappen en kan cosmetica eigenlijk niet zonder. Anderen maken zich vooral zorgen om de negatieve impact die de verspreiding van microplastic met zich meebrengt. Microplastic spoelt rijkelijk het milieu in, het wordt aangetroffen in dieren, het heeft een plaats in onze voedselketen en is zelfs aangetroffen in menselijk bloed. Maar wat is microplastic precies?

Wat is microplastic precies?

Microplastic zijn stukjes plastic van maximaal 5 millimeter, best groot dus. Bij plastic in cosmetica praten we eigenlijk niet over microplastic, maar over microbeads en die zijn nog veel kleiner (0,5 mm maximaal). En die stukjes microbeads kun je soms niet eens zien.

Microbeads is dus een product wat bestaat uit plastic wat speciaal is gemaakt voor cosmetica. Het is erg goedkoop om te produceren. Althans, financieel gezien is het erg goedkoop, voor het milieu is het minder goed.

Waarom wordt microplastic gebruikt in cosmetica?

Volgens sommige deskundigen bieden microplastics echt geweldige eigenschappen. Shower gels zouden een veel betere structuur krijgen. Crèmes zouden veel beter smeerbaar worden. En wat dacht je van scrubzeep, hoe moet je dat ooit maken zonder microplastic?

Dat puur natuurlijke ingrediënten hiervoor ook geschikt zijn houden dat soort deskundigen buiten beschouwing.

Wat we weten over microplastic (microbeads) is dat ze ontzettend goedkoop zijn om te produceren. Veel goedkoper dan de natuurlijke alternatieven. Wellicht is dat de echte reden waarom ze veel gebruikt worden.

Je kunt bijna spreken van oneerlijke concurrentie.

Wat is het gevaar van microplastic?

In oktober 2020 verscheen er een documentaire over microplastic op het televisieprogramma “keuringsdienst van waarde”. In de documentaire wordt heel goed verteld wat de voor- en nadelen zijn van microplastic.

Het valt op dat nog niet veel mensen exact weten wat microplastic is. Sommigen weten eigenlijk niet eens dat microplastic in cosmetica voorkomt. Maar de realiteit is dat de meeste cosmetica microplastic bevat.

Neem als voorbeeld een scrubzeep met microplastic. Na het aanbrengen van de scrubzeep spoelen de resten door het afvoerputje, op weg naar het riool, de waterzuiveringsinstallatie en weer terug het milieu in. Op die manier komen microplastics bijvoorbeeld terecht in ons drinkwater. Microplastics worden regelmatig aangetroffen in dieren, denk aan vissen, maar eigenlijk alle dieren. Nou is het logisch dat er microplastics worden aangetroffen in de maag. Maar de microplastics worden zelfs aangetroffen in het vet van het dier. Met andere woorden, microplastic komt via de mond in de maag waarna het wordt opgenomen en via de bloedbaan terechtkomt in het vet.

Het aantal microplastic in cosmetica valt uiteraard per verpakking keurig binnen de grenzen van het maximaal toegestane. Het gevaar zou echter kunnen bestaan uit het totaal van alle microplastics die een mens per dag consumeert. Dan kan simpelweg niet worden berekend.

Hoe herken ik microplastic in cosmetica?

Microplastic is soms niet heel makkelijk te herkennen op de ingrediëntenlijst. Soms kun je ze herkennen aan de plasticnaam, bijvoorbeeld polyethyleen, polypropeen, acrylates copolymer of polyacrylate.

Maar fabrikanten gebruiken ook andere methodes om het gebruik van microplastic (bewust of onbewust) minder te laten opvallen. Microplastic wordt dan vaak omschreven als PEG, gevolgd door een cijfer.

Bestaat er ook cosmetica zonder microplastic?

De vraag wat microplastics doen in cosmetica is hierboven beantwoord. Cosmetica krijgt een betere structuur, is beter smeerbaar en krijgt zo’n lekker scrubeffect. Oja, en het is erg goedkoop.

Al deze dingen zijn ook prima haalbaar met cosmetica die bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Probeer de crèmes van Evergetikon voor de grap maar eens, moet je kijken hoe goed smeerbaar die zijn. Maargoed. Op één onderdeel zal cosmetica zonder microplastic het nooit winnen, en dat is prijs. Het is nou eenmaal duurder om een shampoo te maken die geen miroplastic bevat dan eentje die wel microplastic bevat.

Maar of het mogelijk is? Jazeker.

Of microplastic goed of slecht is laten wij van Pure Health Store helemaal in het midden. Wij kiezen er alleen voor om producten zonder microplastics te verkopen.